Categoria:
ANSAMBLU
Denumirea în muzeu:
Gospodărie de ţesător de straie vâltorite
Denumirea locală:
Gospodărie de confecţionat straie
Descriere
Casă cu două încăperi şi prispă deschisă (şatră), şapte stâlpi sculptaţi; lemn de stejar; acoperiş în patru ape; învelitoare din draniţă de brad. Casa prezinta planul bicameral (tinda si odaie) cu forme mai noi de tehnica constructiva si modalitati de decorare lucrata din grinzi incheiate in „coada de randunica”, tamplarie traforata si sculptata de brad. Prispa deschisa (satra) este formata din stalpi si arcade sculptate de mare frumusete, ocupand intreg frontonul longitudinal al fatadei principale. Din punct de vedere planimetric, constructia surprinde momentul restructurarii planului casei traditionale prin aparitia unei noi incaperi de locuit-tinda incalzita. Din planul arhetipal al vechii case maramuresene se naste un nou spatiu substantial marit obtinut prin unirea tindei cu camara. Transferarea cuptorului din odaie in tinda face ca aceasta sa poata fi folosita tot timpul anului, crescand considerabil confortul intregii locuinte.
Zona etnografică:
Maramureş
Provenienţa:
Săpânţa, com. Săpânţa, jud. Maramureş
Etnia:
români
 

Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru prelucrare a pieilor şi fibrelor animale şi vegetale pentru îmbrăcăminte şi obiecte de uz utilitar-gospodăresc
Grupare tematică:
Industria casnică
Tip ansamblu:
Gospodărie - atelier rural
Împrejmuiri:
Poartă monumentală cu două portiţe laterale; gard de scânduri la uliţă; gard împletit din nuiele lateral şi în fundul curţii.
Datare:
începutul secolului XX (1920); 1900 - 1925
Autorul fişei:
Valer Deleanu
Data fișei:
20.04.2001
 
Scroll