Descriere
Are 5 părţi principale: oloiniţa propriu-zisă cu teasc, zdrobitor cu chilugi, râşniţă cu 2 mânere pentru zdrobirea seminţelor de cânepă, cuptor cu horn şi vatră cu tavă pentru prăjit seminţele și teascul de ulei. Oloiniţa este alcătuită din 2 stâlpi, un ciubăraş, pene, 2 berbeci pentru izbirea penelor. Zdrobitor cu chilugi are 2 scripeţi fixaţi între doi stâlpi cu funie şi mâner făcând legătura la câte un mai din lemn de esenţă tare. În sistemul de zdrobire de tip piuă, cele două maie (numite şi chilugi) sunt acţionate manual prin intermediul unei frânghii trecute prin scripeţi. Râşniţa are două mânere, batiu, roată cu măsele, crâng, lagăr, piatră fixă şi piatră alergătoare cu suporturile aferente, coş, veşcă. Teascul de ulei are un jug (cadru) fixat în pământ, cu o traversă ce apasă pe butucul de deasupra teascului. Forţa de apăsare rezidă din forţa cu care sunt împinse penele prin lovire cu cele două maie (berbeci) ce pivotează în plan orizontal.