Categoria:
CONSTRUCŢII
Denumirea în muzeu:
Casă Stoeneşti
Denumirea locală:
Casa lui Gongea Ion
Descriere
Construcţie înaltă cu foişor supraânălţat pe piloni din zid. Tendinţă de dezvoltare pe orizontală prin construirea unui adosaj de spate (polată). Plan cu două încăperi cu o singură intrare directă din foişor. Beci sub încăperea „la sobă”. Acoperiş în patru ape (foişorul în trei ape). Materiale şi tehnici. Temelia, soclul foişorului, scările de acces pe foişor din piatră de râu zidită cu mortar de var. Cadru din tălpi de stejar legate în chei drepte de care se prinde cununa bârnelor încheiate cu cheotori rotunde. La partea superioară alt cadru de grinzi cosoroabe care fac legătura între pereţi şi căprioreală. Podina din blane ulucite în încăperea „la foc” şi din scândură între grinzi la cealaltă şi pe foişor. Pardoseli din lut amestecat cu pleavă şi bălegar de cal în camera „la foc” şi din scândură trasă în cealaltă şi pe foişor. Peretele despărţitor şi sobele din cărămidă. Căprioreala din lemn de esenţă moale şi învelitoarea din şiţă. Motive decorative. Sculptură şi cioplitură la stâlpii sălii în motive geometrice. Funcţionalitate. Camera „la foc”, „casa de zi” are sarcinile bucătăriei. De remarcat dulapurile construite în pereţi pentru a câştiga spaţiu şi canapelele cu hâmbar (pentru mălai, făină) din aceleaşi motive. Soba cu plitar şi inventarul casnico-gospodăresc definesc atributele încăperii. Casa bună, „la sobă” serveşte pentru dormit şi pentru diferitele sărbători când se schimbă textilele. Culmea de rufe de pe peretele longitudinal de spate a preluat funcţiile celarului. Beciul este folosit pentru depozitat ca şi podul. Sub foişor, în gârliciul deschis se păstrează lemnele de foc sau micile unelte. Polata adăposteşte carul, plugul şi alte unelte.
Zona etnografică:
Vâlcea
Provenienţa:
Stoeneşti, com. Stoeneşti, jud. Vâlcea
Etnia:
români
 

Grupare tematică:
Gospodării
Face parte din ansamblul:
Tipul construcţiei:
Casă cu un nivel şi două încăperi
Categoria construcţiei:
Locuinţă
Planul construcţiei:
TIP: -Casă cu două încăperi şi foişor; DESCRIERE: --,,La foc” (bucătăria), casa bună (hodaia) -,,La sobă". Plan cu două încăperi şi o singură intrare directă din foişor. Accesul în foişor se face prin intermediul unei scări din piatră.
Fundaţia construcţiei:
MATERIAL: -piatră; TEHNICA: -zidire
Pivniţa:
AMPLASAMENT: -La faţadă - sub hodaie ("la sobă"); MATERIAL (pereţi): -piatră
Pardoseala construcţiei:
În foişor – scândură de brad; . Pardoseli din lut amestecat cu pleavă şi bălegar de cal în camera „la foc” şi din scândură trasă în cealaltă cameră
Pereţii construcţiei:
MATERIAL: -lemn de stejar rotund (druieţi); la pereţi: tălpi din stejar; grinzi din stejar; TEHNICA: -cioplire în doua feţe; cioplire în patru feţe; IMBINARE: -îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Şarpanta:
TIP: -în patru ape; în trei ape
MATERIAL: -lemn de plop; lemn de brad; lemn de anin; TEHNICA: -cioplit; scobit la capete; bătut în cuie de fier; IMBINARE: îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Învelitoare:
MATERIAL: -şiţă de brad; TEHNICA: -spart; trasă la cuţitoaie; ÎMBINARE: -îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Evacuarea fumului:
În pod - "ursoaie" de protecţie contra scânteilor
Inscripţii:
TRADUCERE: -; AMPLASARE: -; ÎMBINARE: -îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Stare de conservare:
Reletiv bună, învelitoarea trebuie schimbată.
Autorul fişei:
Nicolae Georgescu
Data fișei:
01.02.1998
 
Scroll