Descriere
Dârsta este construită din piatră şi bârne. Acoperișul în două ape are învelitoare din şindrilă bătută în forma solzilor de peşte. Instalaţia are 5,00 m lungime, 4,80 m lăţime, 24 mp suprafaţă. Dârsta este prevăzută cu două nivele: camera de păruială şi camera de îngroşat. În exterior se află vâltorile. Dârsta este dispusă cu roata către scocul pe unde vine apa (cu faţa la albia râului). Intrarea în pod, acolo unde se află valul de păruială se face direct din drum. Are două încăperi. În una are loc păruiala, iar în cealaltă se află cuptorul de uscat. Valul pentru păruială este mânat de forţa umană. Valul mare este mânat de o roată mare cu cupe, în interiorul lui punându-se cergile la uscat. Tot aici, în încăpere cu valul mare se află şi cuptorul. Dârsta are şi două vâltori (hultori). La vâltori apa vine pe scoc, iar în faţa vâltorilor e un pod care îl ajută pe dârstar să treacă apa, dar şi să pună cergile în vâltori. Cergile şi procoviţele care nu au fost duse la păruială, se duc la val, într-o odaie închisă unde se află un mecanism sub formă de cilindru, cu baza de forma unui cerc cu diametrul de 2,20 m. Pe suprafaţa laterală are 18 laturi însumând 3,5 m l. Pe partea interioară a fiecărui leţ sunt 34 de cuie de lemn. În cameră se află un cuptor cu dimensiunile: L = 3,5 m; l = 1,10 m; h =1,20 m. Se face foc în cuptor. Se introduc 8 cergi în val şi începe rotirea valului. Din cauza căldurii apa se evaporă. În acest mediu de abur se lasă cergile 2-4 ore. Aici cergile şi procoviţele se îngroaşă. Valul de păruială în care se introduc numai cergile, este de forma unui cilindru orizontal alcătuit din 8 leţuri, aşezat pe un cadru de bârne, mânuit de o roată cu cupe. Sub câte o cergă, cilindrul se învârteşte, cergile vin una câte una în contact cu leasa care o scarmănă. Operaţia durează 2 ore.