Muzeu:
Museum of Vrancea. "Crângul Petreşti" Folk Architecture and Techniques Department - Focşani
Categoria:
CONSTRUCŢII
Denumirea în muzeu:
Casa monument Vrâncioaia
Denumirea locală:
Casa lui moş Hârnea
Descriere
Cameră, tindă, cămară şi prispă; bârne de brad acoperiş în patru ape; învelitoare din şindrilă. Casa este ridicată pe temelie de piatră luată de pe prundul apelor. Pereţii sunt din bârne lipite cu lut, încheiate la capete în tehnica blockbau. Acoperişul în patru ape are învelitoare din şindrilă bătută în forma solzilor de peşte. Încăperile au lut pe jos. Casa are prispă liberă mărginită de stâlpi sculptaţi.
Zona etnografică:
Ţara Vrancei
Provenienţa:
Vrâncioaia, com. Vrâncioaia, jud. Vrancea
Etnia:
români
 
Casa monument Vrâncioaia; Vrâncioaia, com. Vrâncioaia, jud. Vrancea; Muzeul Vrancei. Secţia de Arhitectură şi Tehnică Populară „Crângul Petreşti”- Focşani

Sector muzeal:
Zona Montană Vrancea
Grupare tematică:
sectorul caselor din zona de munte
Tipul construcţiei:
casă cu tindă, cămară şi cameră de toate zilele; casă tip
Categoria construcţiei:
Locuinţă
Planul construcţiei:
TIP: -casă tip III; DESCRIERE: -casă cu tindă, cămară şi cameră de toate zilele
Temelia:
MATERIAL: -piatră de râu, acoperite iniţial la exterior cu lut şi balegă de cal; tălpi din lemn de stejar; la colţuri şi pe sub tălpile din interiorul casei se aşează bolovani masivi, pentru a susţine construcţia; TEHNICA: -grătărirea casei: aşezarea tălpilor, inclusiv a celor interioare ce delimitează încăperile pe bucăţi de lemn (chituşi) îndepărtaţi atunci când piatra completează spaţiul dintre suprafaţa pământului şi tălpi (numai la exterior)
Pardoseala construcţiei:
pomostirea casei: umplerea cu pământ a golurilor rămase în interiorul temeliei, respectiv a suprafeţei camerelor, până la nivelul tălpilor. bătătorirea pământului şi lipirea cu lut a suprafeţei încăperilor.
Pereţii construcţiei:
MATERIAL: -bârne rotunde, pământ; TEHNICA: -blockbau; sistemul cununilor orizontale; IMBINARE: -bârna plină necioplită se încheie la capete oleşte cu cioplitură curbă, lăsând plinul unei bârne să se aşeze în golul celeilalte.
Şarpanta:
TIP: -în patru ape
MATERIAL: -bile din lemn; căpriori din stejar; grinzi; TEHNICA: -şarpanta este ridicată pe o bârnă orizontală numită "cal" şi se sprijină pe 4 grinzi (cosoroabe); căprioreala era o operaţie dificilă, cuiele folosite erau din lemn de tisă, bătute apoi în găuri făcute cu sfredelul.; IMBINARE: bârna plină necioplită se încheie la capete oleşte cu cioplitură curbă, lăsând plinul unei bârne să se aşeze în golul celeilalte.
Învelitoare:
MATERIAL: -şindrilă; TEHNICA: -fixarea şindrilei cu cuie din metal; tăiată la scaunul de şindrilă; bătută în cinci rânduri; ÎMBINARE: -bârna plină necioplită se încheie la capete oleşte cu cioplitură curbă, lăsând plinul unei bârne să se aşeze în golul celeilalte.
Evacuarea fumului:
prin podul casei apoi o parte din fum se eliberează prin cucuvea sau cosoroabă
Inscripţii:
TRADUCERE: -; AMPLASARE: -; ÎMBINARE: -bârna plină necioplită se încheie la capete oleşte cu cioplitură curbă, lăsând plinul unei bârne să se aşeze în golul celeilalte.
Stare de conservare:
Bună, monumentul a fost reconstruit în întregime din materiale originale
Autorul fişei:
Ion Cherciu
 
Scroll