Denumirea în
muzeu:
Cămară de alimente şi moară de mână
Descriere
Construcţie dreptunghiulară monocelulară cu târnaţ în consolă; bârne de stejar; acoperiş în patru ape; învelitoare din şiţă de brad
Zona
etnografică:
Culoarul Mureşului
Provenienţa:
Cerbia, com. Zam, jud. Hunedoara
Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale, în scop alimentar
Grupare tematică:
Pomicultură
Face parte din ansamblul:
Construcţia este formată din:
Tipul construcţiei:
Construcţie dreptunghiulară pe patru piloni, cu o singură încăpere, cu târnaţ în consolă; fără ferestre
Categoria construcţiei:
Construcţie anexă
Planul construcţiei:
TIP: -Cămară; DESCRIERE: -Construcţie din bârne de stejar, cioplite în 4 feţe,cu o singură încăpere, cu târnaţ în consolă, ridicată pe 4 piloni
Fundaţia construcţiei:
MATERIAL: -piatră; TEHNICA: -zidărie uscată
Temelia:
MATERIAL: -piloni conici în rame de bârne pătrate de stejar; TEHNICA: -cioplire; îmbinare la colţuri
Pereţii construcţiei:
MATERIAL: -bârne de stejar; TEHNICA: -cununi de bârne încheiate în "coadă de rândunică" cioplire în patru feţe; IMBINARE: -cheutori în "coadă de rândunică"
Şarpanta:
TIP: -în patru ape
MATERIAL: -lemn de brad; TEHNICA: -tăiat; asamblat; IMBINARE: cheutori în "coadă de rândunică"
Învelitoare:
MATERIAL: -şiţă de brad; TEHNICA: -tăiat; bătut; ÎMBINARE: -cheutori în "coadă de rândunică"
Inscripţii:
TRADUCERE: -; AMPLASARE: -fronton; ÎMBINARE: -cheutori în "coadă de rândunică"
Stare de conservare:
Bună
Autorul fişei:
Sebastian Sarsamă