Categoria:
CONSTRUCŢII
Denumirea în muzeu:
Casa Bârlogu
Denumirea locală:
Casa lui Toma Dumitru
Descriere
Tipul de casă înaltă (soclul de peste 2 m), cu foişor deasupra gârliciului. Plan cu două încăperi şi tindă rece cu o singură intrare din foişor. Acoperiş „ţuguiat” în patru ape la casă şi trei ape la foişor. Materiale şi tehnici. Piatră de râu şi mal la soclu, beci şi scară, zidită cu mortar de var. Cadru din tălpi masive de stejar cioplite pe două feţe şi încheiate drept. La partea superioară alt cadru de grinzi legate cu cuie de lemn. Pereţi exteriori din druieţi prinşi cu cheotoare rotundă. Cei interiori, în dreptul sobelor din cărămidă. Podina din blane de fag horjite între grinzi aparente. Sobele din cărămidă şi olane cu plitare. Căprioreala din lemn de esenţă moale, învelitoarea din şiţă de brad. Stâlpii şi grinzile foişorului din lemn de stejar. Motive decorative. Sculptură şi cioplitură la stâlpii şi coruna foişorului. Funcţionalitate. Tinda este folosită ca loc de trecere şi acces la pod. Din tindă se intră în casa din spate (bucătărie, la foc). Este folosită pentru preparatul hranei şi servitul mesei. Casa din faţă, casa bună, supradimensionată este folosită pentru dormit, ocazii şi depozitat (celar). Beciul are aceeaşi funcţie de depozitare.
Zona etnografică:
Vâlcea
Provenienţa:
Bârlogu, com. Stoeneşti, jud. Vâlcea
Etnia:
români
 

Sector muzeal:
Sectorul Gospodării
Face parte din ansamblul:
Tipul construcţiei:
Casă cu tindă şi două încăperi
Categoria construcţiei:
Locuinţă
Planul construcţiei:
TIP: -Casă cu două încăperi şi foişor; DESCRIERE: -Tindă - loc de trecere La foc - bucătăria Hodaie - camera bună Foişor Beci- gârlici. -,,La foc” (bucătăria), casa bună (hodaia) -,,La sobă". Foişorul este situate deasupra gârliciului.
Fundaţia construcţiei:
MATERIAL: -piatră; TEHNICA: -zidire
Pivniţa:
AMPLASAMENT: -la faţadă, sub foişor gârliciul sub casa beciului; MATERIAL (pereţi): -piatră
Pardoseala construcţiei:
În Tindă şi La foc pardoseală din lut amestecat cu bălegar şi pleavă de grâu.; La adosaj: blană de brad; la foişor: blană de brad; în încăperi: blană de brad.
Pereţii construcţiei:
MATERIAL: -lemn de stejar rotund (druieţi); la pereţi: tălpi din stejar; grinzi din stejar; cărămidă; TEHNICA: -cioplire în doua feţe; cioplire în patru feţe; tencuire la interior; IMBINARE: -în montanţi; îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Şarpanta:
TIP: -în patru ape
MATERIAL: -lemn de anin, plop - la căpriori, laţi de brad, stejar - la grinzi, cuie de fier; TEHNICA: -cioplit; scobit la capete; bătut în cuie de fier; IMBINARE: în montanţi; îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Învelitoare:
MATERIAL: -şiţă de brad; TEHNICA: -tăiat; spart; tras la cuţitoaie; bătut în cuie; ÎMBINARE: -în montanţi; îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Evacuarea fumului:
liber în pod - protecţie împotriva scânteilor (ursoaie)
Inscripţii:
TRADUCERE: -; AMPLASARE: -; ÎMBINARE: -în montanţi; îmbinare în limbă şi uluc (uşi şi ferestre)
Stare de conservare:
Bună
Autorul fişei:
Nicolae Georgescu
Data fișei:
01.02.1998
 
Scroll