Denumirea în
muzeu:
Zdrobitor cu jgheab şi piatră zdrobitoare
Denumirea
locală:
Zdrobitoare de fructe
Descriere
Zdrobitoarea este alcătuită dintr-un jgheab de piatră în formă curbă şi o roată de presare care este găurită în mijloc şi fixată într-un lemn rotund care la un capăt se află suspendat şi fixat pe un butuc din lemn. Zdrobirea fructelor se face prin mânuirea rectilinie a pietrei în jgheab.
Zona
etnografică:
Mărginimea Sibiului
Provenienţa:
Răşinari, Trăinei, com. Răşinari, jud. Sibiu
Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale, în scop alimentar
Grupare tematică:
Pomicultură
Face parte din ansamblul:
Tipul instalaţiei:
Zdrobitor cu jgheab şi piatră zdrobitoare
Categoria instalaţiei:
Zdrobitor
Energia folosită:
Forţă umană
Tipul de acţionare:
Ax de lemn
Mod de transmisie:
Direct
Forţa mecanică:
Troacă curbată - roată din piatră - ax de lemn
Stare de conservare:
Foarte bună
Autorul fişei:
Ilie Coltor-Constantinescu