Categoria:
INSTALAŢII
Denumirea în muzeu:
Teasc pentru must de mere
Denumirea locală:
Teasc de fructe
Descriere
Teasc format dintr-o masă de tescuire dintr-o grindă masivă de stejar de dimensiuni reduse care are scobit în partea centrală un lăcaş pentru depunerea fructelor înainte de stoarcere. Masa se află dispusă pe doi chituci de lemn de stejar dispuşi transversal la nivelul solului. În mijlocul teascului sunt scobite, în extremităţile laterale sunt două orificii în care sunt introduse două bârne de lemn în poziţie verticală. În partea superioară a bârnelor verticale se află dispusă o bârnă orizontală, străpunsă de filetul şurubului de lemn. Zdrobitoarea se face prin filetarea şurubului pe o placă de dimensiunile orificiului în care sunt introduse fructele pentru a fi stoarse.
Zona etnografică:
Mărginimea Sibiului
Provenienţa:
Răşinari, Trăinei, com. Răşinari, jud. Sibiu
Etnia:
români
 

Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale, în scop alimentar
Grupare tematică:
Pomicultură
Face parte din ansamblul:
Tipul instalaţiei:
Teasc cu şurub vertical
Categoria instalaţiei:
Teasc
Energia folosită:
Forţă umană
Tipul de acţionare:
Manual, prin presiune
Mod de transmisie:
Direct printr-un şurub central (din lemn de păr) filetat într-o grindă transversală
Forţa mecanică:
Şurub - grindă trasversală - stâlpi de susţinere - oala de tescuire
Stare de conservare:
Foarte bună
Autorul fişei:
Ilie Coltor-Constantinescu
Data fișei:
06.02.1998
 
Scroll