Denumirea în
muzeu:
Zdrobitoare de fructe cu jgheab circular
Denumirea
locală:
Zdrobitoare
Descriere
Format din axul instalaţiei şi roată de piatră şi jgheab circular din lemn de esenţă tare. Piatra zdrobitoarei este acţionată în sistem manej, de un cal care tractează piatra în sens giratoriu, în aria şopronului.
Zona
etnografică:
Valea Hârtibaciu
Provenienţa:
Roşia, com. Roşia, jud. Sibiu
Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale, în scop alimentar
Grupare tematică:
Pomicultură
Face parte din ansamblul:
Tipul instalaţiei:
Zdrobitoare cu roată şi jgheab de piatră
Categoria instalaţiei:
Instalaţie de zdrobit materia primă alimentară
Tipul de acţionare:
Capătul axului instalaţiei (orizontal) şi mânerul axului vertical
Mod de transmisie:
axul instalaţiei (vertical)
Forţa mecanică:
roată de piatră şi jgheab
Stare de conservare:
foarte bună
Autorul fişei:
Valer Deleanu