Descriere
Construcţie cu două corpuri alipite în "L": unul monocelular (cârciumă, prăvălie şi celălalt cu trei încăperi (casa mare, tinda, casa mică); bârne de fag; bârne de stejar; acoperiş în patru ape; învelitoare din şiţă de brad. Monumentul este un hibrid format din două corpuri de construcţie, zidite în formă de L: cel mai important corp, care-i conferă stil şi personalitate, este cârciuma propriu-zisă, formată dintr-o sală mare, clădită pe un beci zidit din lespezi de piatră, prevăzută pe latura lungă cu o prispă închisă cu scândurele traforate şi stâlpi sculptaţi, iar pe faţada scurtă, cu un foişor uşor înălţat peste intrarea în beci, şi el încins cu acelaşi brâu traforat. Pe toată lungimea prispei şi a foişorului, în interior, este o bancă pentru clientela venită la cârciumă, având balustrada de sprijin înclinată la 45 grade, în exterior.
Casa cârciumarului, alipită în unghi la cârciumă, are toate caracteristicile caselor din zonă, cu plan tricelular cu tinda mediană, ’’casa mare’’(de sărbătoare) şi ’’casa mică’’(bucătăria).
Ambele construcţii sunt ridicate din bârne de fag şi stejar, încheiate în cheutoare rotundă şi tencuite în interior şi exterior, pe ‘’cercuială’’; acoperişul este în 4 ape, din şiţă de brad, având la colţuri (punctele de îmbinare a apelor), oale smălţuite ce protejează infiltrarea apei pluviale, fiind şi extrem de decorative din punct de vedere etnografic.
Ca detalii specifice cârciumii avem intrarea pe colţ, uşa în două canate şi cele două ferestre mari, dispuse simetric de o parte şi alta a uşii, arcuite în partea superioară şi având suprafaţa împărţită în nouă ’’ochiuri’’.
În timp ce cârciuma şi casa mică au fost dotate cu mobilier de cârciumă(copii după piese originale) şi tinda a fost închisă, formând o cămară de alimente, casa mare a fost dotată cu utilaje moderne, întreg ansamblul fiind dat in funcţiune pentru servirea publicului vizitator.