Categoria:
INSTALAŢII
Denumirea în muzeu:
Moară hidraulică cu alvan
Denumirea locală:
Moară cu "Alvan"
Descriere
Instalaţia hidraulică exterioară este formată din roata hidraulică, cu palete pe trei colaci. Axul roţii poate culisa vertical, pe distanţă de 1,5 m, un capăt având axul montat pe un cadru metalic ce se deplasează pe două ghidaje verticale, dispuse pe pilonii anteriori ai alvanului, celălalt capăt deplasându-se vertical prin intermediul unui cablu ce face parte din alvan. Alvanul este o construcţie fixă formată din opt piloni verticali, aşezaţi de o parte şi de alta a axului roţii hidraulice, uniţi între ei la partea superioară, cu două traverse orizontale în consolă, peste care se întind cablurile ce susţin roata hidraulică, într-o parte. Pe axul roţii hidraulice se află o roată cu lanţ, iar transmisia se realizează prin intermediul unui lanţ de tip Gall, către un pinion aflat pe axul roţii măselate a instalaţiei interioare.
Zona etnografică:
Sălaj
Provenienţa:
Ciocmani, com. Băbeni, jud. Sălaj
Etnia:
români
 

Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru obţinerea şi prelucrarea produselor animale şi vegetale, în scop alimentar
Grupare tematică:
Morărit
Face parte din ansamblul:
Tipul instalaţiei:
Instalaţie de măcinat a cărui ax şi roată hidraulică se pot deplasa vertical (1,5 m) cu ajutorul unui troliu manual
Categoria instalaţiei:
Moară cu "Alvan"
Energia folosită:
hidraulică
Tipul de acţionare:
roată hidraulică cu palete şi 3 cercuri, are ax mobil ce culisează vertical (1,5 m) pe 2 ghidaje pe piloţii "Alvanului" (6 piloţi verticali H: 4 m)
Mod de transmisie:
1) troliu manual (troliu cu reductor cu angrenaj metalic); 2) roată cu lanţ aşezată pe axul roţii - transmise de la instalaţia exterioară la cea interioară
Forţa mecanică:
instalaţia de măcinat - cu sistem de transmisie de la mişcarea orizontală în plan vertical (angrenaj de roţi dinţate de lemn)
Stare de conservare:
în situ: bună cu excepţia roţii hidraulice
Autorul fişei:
Valer Deleanu
Data fișei:
30.03.2001
 
Scroll