Categoria:
ANSAMBLU
Denumirea în muzeu:
Gospodărie de ţesător de straie vâltorite
Denumirea locală:
Gospodărie de confecţionat straie
Descriere
Casă cu două încăperi şi prispă deschisă (şatră), șapte stâlpi sculptaţi; lemn de stejar; acoperiş în patru ape; învelitoare din draniţă de brad. Casa prezintă planul bicameral (tinda și odaie) cu forme mai noi de tehnică constructivă și modalități de decorare: lucrată din grinzi încheiate „în coadă de rândunică”, tâmplărie traforată și sculptată de brad. Prispa deschisă (șatra) este formată din stâlpi și arcade sculptate de mare frumusețe, ocupând întreg frontonul longitudinal al fațadei principale. Din punct de vedere planimetric, construcția surprinde momentul restructurării planului casei tradiționale prin apariția unei noi încăperi de locuit - tinda încălzită. Din planul arhetipal al vechii case maramureșene se naște un nou spațiu substanțial mărit obținut prin unirea tindei cu cămara. Transferarea cuptorului din odaie în tindă face ca aceasta să poată fi folosită tot timpul anului, crescând considerabil confortul întregii locuințe.
Zona etnografică:
Maramureş
Provenienţa:
Săpânţa, com. Săpânţa, jud. Maramureş
Etnia:
români
 

Sector muzeal:
Procese şi procedee pentru prelucrare a pieilor şi fibrelor animale şi vegetale pentru îmbrăcăminte şi obiecte de uz utilitar-gospodăresc
Grupare tematică:
Industria casnică
Tip ansamblu:
Gospodărie - atelier rural
Împrejmuiri:
Poartă monumentală cu două portiţe laterale; gard de scânduri la uliţă; gard împletit din nuiele lateral şi în fundul curţii.
Datare:
începutul secolului XX; 1920; 1900 - 1925
Autorul fişei:
Valer Deleanu
Data fișei:
20.04.2001
 
Scroll